هیپرپیگمانتاسیون یک اصطلاح پزشکی است که از آن برای توصیف لکه های تیره پوست استفاده می شود. دلیل به وجود آمدن این لکه های تیره ، تولید بیش از حد ملانین است که می تواند ناشی از زخم های آکنه ، آسیب های خورشیدی و نوسانات هورمونی باشد. هیپرپیگمانتاسیون یک بیماری رایج پوستی است و روش های درمانی مختلفی برای آن وجود دارد. هیپرپیگمانتاسیون معمولا کم خطر است و می تواند هر نوع رنگ پوستی را تحت تاثیر قرار دهد. علائم اصلی هیپرپیگمانتاسیون ایجاد لکه های تیره روی پوست است که این لکه ها در هر نقطه ای از بدن ایجاد می شوند و دارای اندازه های متفاوتی هستند.
بیماری هیپرپیگمانتاسیون چندین نوع دارد که رایج ترین آن ها عبارت اند از ملاسما ، کک و مک و هیپرپیگمانتاسیون بعد از التهاب.
روش های درمانی زیادی برای از بین بردن لکه های تیره پوستی یا هیپرپیگمانتاسیون وجود دارند که هر کدام دارای عملکرد مختلفی می باشند.
استفاده از این روش فقط اپیدرم یا سطح پوست را تحت تاثیر قرار می دهد. در این متد از دستگاه های خاصی استفاده می شود که با سطح پوست در تماس از لایه های سطحی پوست برداشته شده و ممکن است درمان آن چندین جلسه به طول انجامد.
در این روش لایه بیرونی پوست برداشته و ساییده شده ؛ وی اثر آن قسمت هایی از درمان را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. درم ابریژن یک روش تهاجمی تر از میکرودرم ابریژن می باشد و چین و چروک ها لکه های زخم های بیشتری را به میزان قابل قبولی از بین می برد ؛ بنابر این ممکن است درم ابریژن به خون ریزی منجر شود ، در حالی که میکرودرم ابریژن موجب خون ریزی نخواهد شد.
استفاده از این کرم ها ، یک درمان بدون نسخه برای درمان تیرگی های پوستی می باشد. این کرم ها دارای ترکیبات خاصی هستند که باعث کاهش رنگ دانه های پوستی می شوند. این کرم های روشن کننده ، اصولا 1 یا 2 بار در روز مورد استفاده قرار می گیرند و به مرور زمان به روشن شدن پوست شما کمک شایانی می کنند.
لایه برداری لیزر که به عنوان یک درمان لایه بردار در نظر گرفته می شود ، از انرژی نور برای باز سازی سطح پوست شما استفاده می کند . پوست جدید یک نواخت تر و صاف تر از قبل رشد می کند. لایه برداری لیزری در موارد شدید تر هیپرپیگمانتاسیون استفاده می شود. بعضی از پرتو های لیزر می توانند به طور نا خواسته باعث ایجاد لکه های قهوه ای بیشتر در پوست تیره تر شوند ، به همین دلیل انتخاب نوع دستگاه متناسب با پوست شما و تخصص دکتر در استفاده از دستگاه لیزر بسیار دارای اهمیت است.
از بین بردن لکه های رنگ دانه مزاحم با دستگاه لیزر کیوسوییچ معمولاً نیازی به آماده سازی خاصی ندارد . بنابر این درمان معمولاً بلا فاصله پس از تصمیم گیری انجام می شود. درمان بدون درد است ( مقایسه با سوزن سوزن ) و بسته به وسعت نواحی که باید برداشته شوند ، زمان درمان حدودا بین 5 تا 20 دقیقه طول می کشد. پس از درمان ، دلمه های سطحی ایجاد می شود . زمانی که لایه سطحی پوست پس از حدود 1 هفته افتاد ، نواحی قهوه ای ناپدید شده و پوست صورتی تازه قابل مشاهده است. این رنگ پوست شاداب و با طراوت که بعد از لیزر درمانی ظاهر می شو د، در هفته های بعد با رنگ پوست ناحیه اطراف سازگار می شود. معمولاً می توان در 1 جلسه لکه های رنگ دانه آزار دهنده را از بین برد.
( هیپرپیگمانتاسیون ) ناحیه تحت درمان با لیزر وجود دارد. جهت جلو گیری از تیره شدن از همان ابتدا ، استفاده از کرم محافظ برای چندین هفته ضروری است. خطر ایجاد اسکار یا جای زخم بسیار کم است. جای زخم در واقع تنها زمانی رخ می دهد که ناحیه تحت درمان عفونی شود ، که این نیز بسیار کم است. بعضی از انواع پوست با رنگ دانه بسیار تیره ( مثلاً نوع پوست آمریکایی های جنوبی یا آسیایی ) منع مصرف برای درمان های لیزری خاص دارند.
همان گونه که به فیزیو پاتولوژی هیپرپیگمانتاسیون اشاره شد هیپرپیگمنتیشن در اعماق متفاوتی در پوست به وجود می آید و اگر عمق این مشکل رنگ دانه ای پوست در عمیق حدودا 1-2 mm باشد ، جایی که سوزن های آر اف بتواند تاثیر گذار باشد امکان درمان هیپرپیگمنتیشن با آر اف به راحتی ممکن است زیرا با تحریک سلول های ایمنی در اطراف ناحیه هیپرپیگمانتاسیون و از بین بردن رنگ دانه ها مشکلات رنگ دانه ای پوست به سادگی درمان می شود.
دکتر متخصص با توجه به سابقه خانوادگی شما همچنین نتایجی که از بررسی پوست در مناطقی که رنگ دانه ها نسبت به دیگر نواحی کمتر دیده می شوند ، به دست می آورد و توجه به خال های مشکوک یا سایر موارد ، علت هیپرپیگمانتاسیون را تشخیص می دهد. در بعضی موارد ، پزشک متخصص نمونه برداری انجام می دهد. برای این کار ، 1 نمونه کوچک از پوست را تراش می دهند تا برای تجزیه و تحلیل بیشتر به آزمایشگاه بفرستند. این بیشتر در موارد مشکوک به لیکن اسکلروزوس ، پسوریازیس آلبا و تینه آ ورسیکالر شایع است.
درماتیت آتوپیک. این بیماری پوستی که به اگزما نیز معروف است ، باعث ایجاد لکه های قرمز می شود که خارش زیادی دارند. که با بهبود پوست، ممکن است لکه ها سفید شوند.
درماتیت تماسی لمس مواد شیمیایی ممکن است منجر به این نوع اگزما شود و باعث روشن شدن پوست شود.
تاول های بهبود یافته که با بهبود تاول ها ، پوست آسیب دیده صاف می شود و ممکن است رنگ آن تیره یا روشن شود.
بعد از بهبود عفونت های پوستی، ممکن است رنگ دانه های سبک تری در مناطق تحت تأثیر عفونت ظاهر شوند.
پسوریازیس به عنوان یک اختلال خود ایمنی ، باعث می شود پوست با سرعت بیشتری سلول های جدید تولید کند. در نتیجه تکه های نقره ای و قرمز ممکن است سرانجام بهبود یافته و از بقیه پوست شما روشن تر به نظر برسند.
جای زخم و سوختگی. این می تواند منجر به ایجاد بافت اسکار سبک تر از پوست اطراف شود.
تیرگی پوست ممکن است بر اثر اختلالات مادر زادی یا ژنتیکی ایجاد شود از جمله:
آکانتوز نیگریکانس (Acanthosis nigricans) نوعی مشکل پوستی که طی آن پوست قسمت هایی مثل زیر بغل ، کشاله ی ران و گردن ضخیم و تیره می شود.
اینکانتیننتا پیگمنتی (incontinenta pigmenti) یک ناهنجاری نادر است که با تظاهرات عصبی ، پوستی ، چشمی و دندانی همراه است و بیشتر در زنان دیده می شود.
نوروفیبروماتوز ( لک های شیر قهوه ، که لکه های روشن یا قهوه ای تیره روی پوست هستند که از بدو تولد وجود دارند )
گزرودرما پیگمنتوزوم (Xeroderma pigmentosum) (اختلال ژنتیکی ترمیم DNA )
تیرگی پوست ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی بدن ایجاد شود ، بعضی از این تغییرات عبارت اند از :
قبل از انجام هر گونه درمان هیپرپیگمانتاسیون در خانه با متخصص پوست خود صحبت کنید. آن ها ممکن است بتوانند روش درمانی موثر تری را برای درمان و مراقبت از پوست شما توصیه کنند. سازگاری با هر درمانی که شما و متخصص پوست انتخاب می کنید ، کلیدی است . معمولاً حدود 3 ماه طول می کشد تا نتایج را ببینید. همچنین باید از درمان های منظم پیروی کنید ، در غیر این صورت ممکن است هیپرپیگمانتاسیون عود کند.